Kako izabrati pravi poklon

U obilju raznih psiholoških teorija o tipovima ličnosti, pioniri psihosomatske medicine takođe su našli svoje mesto. Analizom tipičnih ponašanja koja mogu dovesti do koronarne bolesti (visok krvni pritisak, angina pectoris, infarkt miokarda), definisali su dva oprečna psihička sklopa: «Tip A» sklon obolevanju i «Tip B» kod koga je pojava ovog najvećeg uzroka smrtnosti u savremenom svetu mnogo ređa. Ova tipologija je posebno aktuelna jer savremena zapadna kultura vaspitanjem i materijalnim nagrađivanjem upravo favorizuje sklop «A», tzv. uspešne ljude. 

No u novogodišnjoj i predbožićnoj atmosferi nećemo pisati o bolesti i smrti već ćemo slaviti dar života. «Ruka koja daje uvek je iznad one koja prima» kaže izreka. Da ruka koja daje bude sigurna da ruka koja prima neće zadrhtati od negodovanja, uporedite osobine svojih najmilijih sa tipovima ličnosti koje ćemo opisati i izaberite poklon!

Ličnost «Tip A» odlikuje:

  • Ambicioznost, jaka želja za takmičenjem, usavršavanjem;
  • Nepodnošenje dokolice;
  • Težnja da se za što kraće vreme uradi što više poslova;
  • Teško obuzdavanje agresivnosti:;
  • Stalna spremnost za borbu;
  • Brzi pokreti i govor, gestikulacija kojom posebno naglašava reči;
  • Nesposobnost da se opusti;
  • Interesovanja uglavnom iz oblasti profesije;
  • Sklonost nemaštovitim, konvencionalnim ali praktičnim izborima i rešenjima.

Ako muškarcu ovog tipa birate poklon razmislite recimo o digitalnom organizatoru, jer je za prelistavanje klasičnih rokovnika potrebna strpljivost koja je kod ovih osoba u manjku. Mobilni telefon sa što više funkcija koje se mogu obavljati «u letu» takođe nije loše rešenje. Ako mu birate sat neka bude firmiran i navijen bar 5min unapred. Knjiga će biti promašaj ukoliko nije žanra popularne pseudo-psihološke literature tipa «kako uspeti u životu» i u formi instant brošure. Od muzičkih CD-a odlučite se za odabrane marševe koji će mu jedini dopreti do uha i pratiti njegovu «životnu borbu». Padne li Vam napamet neko medicinsko pomagalo kupite mu recimo rekvizit tipa «kosmodiska» jer zadovoljava uslov «sve svoje sobom nosi i ne gubi vreme» a njega «leđa više ne bole» od napetosti…

Očekujete li od njega poklon ne nadajte se originalnom, osim ako nema pronicljivu sekretaricu kojoj će prepustiti izbor.  Tipična žena se ipak neće razočarati jer će poklon biti vredan: skup parfem ili visoko-karatni nakit koji je video na prvoj strani recimo «Diners club» magazina ili revijalnih izdanja aviokompanija u toku poletanja kada je zabranjeno korišćenje laptop-a.

Moderna vremena rađaju i sve više modernih žena «Tipa A». Sve češće srećemo menadžerke, preduzimljive aktivistkinje raznih fondova i organizacija, novinarke… koje mogu da pariraju svakom muškom kolegi. Svi pomenuti pokloni (uključujući one koji muškarac ovog tipa daje) obradovali bi i njih, osim što biste se umesto marševa odlučili za žešće varijante Latino ritma, a literaturi «kako uspeti u životu» dodati i «kako brzo osvojiti muškarca». Poneki delikatan, izazovan komad donjeg veša takođe bi naišao na odobravanje obzirom da se kompetitivnost ovog tipa lepšeg pola prostire i na postelju za koju moraju biti « u punoj ratnoj opremi» kao i za posao.

Odlike «Tip B» ličnosti

Iako za «globalno selo» nemaju poželjan model ponašanja, osobe «Tipa B» će verovatno duže hodati planetom zemljom nego njihov, već opisani, antipod. Sporost i opuštenost koja ih odlikuje, kao i rastegljiv pojam o vremenu, tj. teško izlečiva sklonost ka zakašnjavanju, možda im neće sačuvati posao u privatnoj firmi, ali će im, zasigurno, sačuvati zdravlje. Jer oni se ni oko čega ne uzrujavaju! Zadovoljni su svojim postignućima, malim stvarima koje život znače. Nije im neophodan «visok standard» za sreću i ne pada im na pamet da trče za šargarepom na štapu. Umeju da uživaju u slobodnom vremenu i svaki poklon koji će tome doprineti im je dobrodošao.

Njih će obradovati i kineske papuče, trenerka i haljina, pod uslovom da su mekane i udobne. Ako im poklanjate muzički CD posebno će im odgovarati ambijentalna muzika od klasike pa sve do Enya-e. Uz muziku atmosfere uvek ide i dobra knjiga, jer oni uvek imaju vremena za čitanje. Ove obožavaoce prirode uvek će prijatno iznenaditi fotoaparat, makar i firme «Lajka», štap za pecanje ili dopadljiva košarica za cveće i šumsko voće za žene. Na cenu poklona sigurno neće obratiti pažnju.

Život retko podleže strogim šablonima pa je i ova tipologija ličnosti gruba šema koja obuhvata samo ekstreme u «šarolikoj bašti Gospodnjoj». Zato ovo što ste pročitali provucite kroz sito svog zdravog razuma i procenite kojem je jatu bliži Vaš partner, partnerka, prijatelj, roditelj ili dete. I ne dajte se zbuniti!

AKO POKLON DARUJETE S LJUBAVLJU NE MOŽETE POGREŠITI!